Google preporuka

petak, 25. listopada 2013.

Filozofska shvatanja o porodici

  • ARISTOTEL I PLATON
U skladu sa svojim filozofskim shvatanjem i opredjeljenjima smatrali su da je vaspitanje djece stvar države. Mladenci (muž i žena) vode računa da državi daju što bolju i ljepšu djecu. Pažnja je posvećena sklapanju braka na osnovama na kojima bi se on trebao zasnivati, pripremanju i upućivanju mladih u porodični život, odnosno za stvaranje uslova za zdrave oednose u bračnoj zajednici ali i značaju rađanja djece u braku.
  • KVANTILIJAN
Zalaže se za javno školsko vaspitanje, kritikuje roditelje i njihovo vaspitanje zbog njihove bolećljivosti. Svi porodi i negativnosti kod djece su djelo porodice, a ne škole.
  • SREDNJI VIJEK (TOMA AKVINSKI)
Sve veći uticaj religije, brak je akt vjerskog karaktera. Patrijahalna porodica pod zaštitom muškarca. Toma Akvinski ima negativni stav prema ženi pa ostiče: "Žena je korov koji brzo raste, ona je nesavršen čovjek. homo imperfectus, čije tijelo samo dolazi do potpunog razvitka što je manje vrijednosti i što se priroda manje sa njim zanima.".
  • RENESANSNI SOCIJALISTI - UTOPISTI
Tomas Mor, patrijahalna porodica zasnovana na poslušnosti žene i djece odnosno mlađih starijima.
Tomazo Kampanela, o braku i porodici i ravnopravnosti polova
  • XVII i XVIII VIJEK
J.Amos Komenski - porodično vaspitanje djece po polasku u školu: umjetnost, čistoća, pažljivost, pravednost, poslušnost prema starijima, navikavanje na rad, strpljivost, vladanje sobom, istinoljubivost, pristojnost u ponašanju i dr.

Džon Lok - dijete je tabula raza (prazna ploča)! Potencirao je vaspitanje kao faktor razvoja ličnosti i u to vaspitanje ima veliko povjerenje. Primjenom konkretnih mjera i ličnim primjerom, a ne vaspitanje pomoću moralnih principa, pravila i propisa koja djeca ne prihvataju i brzo ih zaboravljaju. Najviše uticajaima društvo u kojem se djeca kreću. Sa društvom biti prijatelj, slušati i pobagati mu.

Ž.Žak Ruso - Ističe: "Tebi se obraćam nežna i brižna majko, koja si se znala udaljiti od druga i zaštiti mlađeno dijete od bure ljudskih mnjnja!", "Njeguj i zalijevaj mladu biljku pre nego ugine, njeni će plodovi jednoga dana biti tvoja naslada.".

J.H.Pestalocij - porodica daje djetetu pravu ljubav, kroz nju upoznaje društvo i stiče osnovno vaspitanje pa i pravilan stav prema čovjeku. Ističe: "Nasilje domaćeg života je prijatno nasilje, njegov jaram uistinu je sladak jaram ljubavi i njegovo breme je lakše... zato i pritisak koji on vrši oblikuje i ne boli!".


Nema komentara:

Objavi komentar

Preporučena Google reklama

Popularni postovi